Akusztika, zaj és rezgés mérés, modellezés, csökkentés, (startégiai) zajtérképek


A VIBROCOMP elkötelezett amellett, hogy költséghatékony és testreszabott megoldásokat kínáljon, amelyek növelik a kényelmet és a funkcionalitást.

Az épületakusztika a hang és viselkedésének tanulmányozása zárt térben, elsősorban az akusztikus környezet szabályozására és optimalizálására szolgáló szerkezetek tervezésére összpontosítva. Ez a terület különféle szempontokat ölel fel, beleértve a zajcsökkentést, a hangszigetelést és a visszhangkezelést, amelyek mindegyike hozzájárul a kényelmes és hatékony akusztikai feltételek megteremtéséhez az épületeken belül.

Épületakusztikai megközelítésünk fő összetevői:

1. Zajszabályozás:

 • Forrásvezérlés: Az épületeken belül és azok körül zajló zajforrások azonosítása és kezelése. Ez magában foglalhatja a HVAC-rendszereket, a gépeket vagy a külső forgalmat.
 • Átviteli szabályozás: A zaj átterjedésének megakadályozása az épületen belüli különböző terek, például falak és padlók között.

2. Hangszigetelés:

 • Léghangszigetelés: A hang levegőn keresztüli átvitelének minimalizálása, amelyet általában olyan intézkedésekkel oldanak meg, mint a fal- és mennyezetszigetelés.
 • Lépéshangszigetelés: Csökkenti az ütközéssel összefüggő hangok, például a lépések átvitelét az épületelemeken, például a padlón.


3. Reverberation Management:

 • Abszorpció: Olyan anyagok bevezetése, amelyek elnyelik a hanghullámokat, hogy csökkentsék a téren belüli visszhangot. Ez döntő fontosságú az olyan terekben, mint a nézőterek, a színházak és az osztálytermek.
 • Diffúzió: A hangvisszaverődések elosztása az egész térben, hogy elkerülje az egyes területekre való koncentrálást, és egyenletesebb hangteret hozzon létre.

4. Teremakusztika:

 • Tervezési szempontok: Az egyes helyiségek rendeltetésének figyelembevételével a megfelelő akusztikai tervezési elemek meghatározása. Például egy koncertterem más akusztikát igényel, mint egy irodahelyiség.

5. Beszédérthetősége

 • Az akusztika optimalizálása a kommunikációhoz: Biztosítani kell, hogy a beszéd tiszta és könnyen érthető legyen olyan helyeken, ahol a hatékony kommunikáció kritikus fontosságú, például konferenciatermekben és tantermekben.

6. Építési előírások és szabványok:

 • Megfelelőség: A helyi építési előírások, szabványok és előírások betartása, amelyek különböző típusú épületekben elfogadható zajszintet és akusztikai feltételeket írnak elő.

7. Technológiai megoldások:

 • Akusztikus kezelések: Akusztikus panelek, terelőlemezek és egyéb kezelések megvalósítása a tér akusztikai jellemzőinek javítására vagy módosítására.
 • Hangmaszkolás: A háttérzaj bevezetése a nem kívánt hangok elfedésére és az általános akusztikus komfort javítására.

Az épületakusztika egy multidiszciplináris terület, amely építészek, mérnökök és akusztikusok együttműködését foglalja magában, hogy olyan környezetet hozzanak létre, amely alkalmas a tervezett használatukra, legyen szó koncentrált munkáról, tanulásról, pihenésről vagy szórakozásról. A jól megtervezett akusztikai környezet jelentősen hozzájárul az épület általános kényelméhez, funkcionalitásához és használhatóságához.

Zaj- és rezgésvédelem:

A zaj- és rezgésszabályozás a előrejelzés a tervezés kulcsfontosságú eleme, amelynek célja a nemkívánatos hangok és mechanikai rezgések minimalizálása különböző környezetekben. Ez a diszciplína olyan intézkedések és technológiák végrehajtását foglalja magában, amelyek csökkentik a zaj és a rezgés hatását, biztosítva az egyének kényelmét, biztonságát és jólétét, valamint a szerkezetek működőképességét.

A VIBROCOMP jelentős szerepet vállal a hazai közlekedési és ipari zaj mérésében, előrebecslésében, hosszú idejű monitorozásában, modellezésben és természetesen a zajcsökkentésben. Szinte egyedülálló műszer és szakember állománnyal rendelkezünk. A hatásos védelem megtervezésénél szükséges a távlati zajszintet is figyelembe venni, cégünk számítógépes szimulációs eljárással forgalmi modell alapján képes a távlati zajszint előrebecslésére.

Zaj- és rezgéscsökkentési megközelítésünk fő összetevői:

1. Forrás mérséklés:

 • Azonosítás: A zaj- és rezgésforrások azonosítása egy rendszerben vagy környezetben.
 • Mérnöki megoldások: Tervezési változtatások vagy technológiai megoldások végrehajtása a zaj és a rezgés csökkentésére vagy megszüntetésére azok forrásánál.

2. Átviteli csillapítás:

 • Szigetelés: Olyan anyagok és rendszerek alkalmazása, amelyek elszigetelik a rezgéseket, megakadályozva, hogy azok áthaladjanak szerkezeteken vagy gépeken, és befolyásolják a szomszédos tereket.
 • Sorompó megvalósítása: Fizikai akadályok, például falak vagy burkolatok felszerelése a hanghullámok átvitelének megakadályozására.

3. Csillapítási technikák:

 • Rezgéscsillapítók: csillapító anyagok vagy eszközök bevezetése a mechanikai energia elnyelésére és eloszlatására, csökkentve a vibrációt és a kapcsolódó zajt.
 • Zajelnyelők: Hangelnyelő anyagok felvitele a felületekre a hangvisszaverődés minimalizálása és a visszhang szabályozása érdekében.

4. Szerkezeti tervezés:

 • Dinamikus elemzés: Dinamikus elemzés beépítése a tervezési fázisba a lehetséges vibrációs problémák előrejelzése és kezelése érdekében.
 • Anyagválasztás: Kedvező akusztikai tulajdonságokkal rendelkező anyagok kiválasztása a zaj és vibráció keletkezésének és átvitelének minimalizálása érdekében.

5. Munkahelyi egészség és biztonság:

 • Munkavállalók védelme: A munkahelyi zaj és rezgés mérséklése a munkavállalók egészségének és jólétének védelme érdekében.
 • Az előírásoknak való megfelelés: A különböző iparágakban megengedett zaj- és rezgésszinteket szabályozó munkavédelmi előírások betartásának biztosítása.
 • A PA/GA tervezés a hangosbeszélő és általános riasztórendszerek tervezését és megvalósítását jelenti különböző létesítményekben, különösen ipari és tengeri környezetben. Ezek a rendszerek kritikusak a kommunikáció, a biztonság és a vészhelyzet-kezelés szempontjából.

Miért válassza a zaj- és rezgéscsillapító módszerünket:

1. Emberi kényelem:

 • A nemkívánatos zaj és rezgés csökkentése hozzájárul a kényelmesebb és produktívabb környezet megteremtéséhez az utasok számára, akár lakossági, kereskedelmi vagy ipari környezetben.

2. Egészség és jó közérzet:

 • A magas szintű zajnak és vibrációnak való hosszan tartó kitettség káros hatással lehet a fizikai és mentális egészségre. A kontroll intézkedések elengedhetetlenek az egészségügyi problémák, például a halláskárosodás, a stressz és a fáradtság megelőzéséhez.

3. Környezeti hatás:

 • A zajszennyezés környezeti következményekkel jár, hatással van az ökoszisztémákra és a vadon élő állatokra. A hatékony védekezési intézkedések segítenek minimalizálni az emberi tevékenységek természeti környezetre gyakorolt hatását.

4. A berendezés teljesítménye:

 • Számos mechanikus és elektromos rendszer működik optimálisan, ha meghatározott zaj- és rezgéshatárokon belül működnek. Ellenőrző intézkedések szükségesek a gépek megbízhatóságának és hatékonyságának fenntartásához.

5.Előírásoknak való megfelelés:

 • Az elfogadható zaj- és rezgésszintekre vonatkozó helyi, nemzeti és nemzetközi szabályozások és szabványok betartása elengedhetetlen a jogszabályi megfeleléshez és a közösségi kapcsolatokhoz.

Összefoglalva, a zaj- és rezgésvédelem nélkülözhetetlen a lakható, biztonságos és fenntartható környezet megteremtéséhez. Létfontosságú szerepet játszik az életminőség javításában, a berendezések hosszú élettartamának biztosításában, valamint az emberi tevékenységek és a környező környezet harmonikus kapcsolatának elősegítésében.


A stratégiai zajtérképezés magában foglalja a környezeti zajszintek szisztematikus értékelését és megjelenítését meghatározott földrajzi területeken. Ez a folyamat jellemzően városi vagy ipari környezetben zajlik, és a különböző zajforrásokból származó adatokat integrálja a részletes térképek létrehozásához. Ezek a térképek értékes eszközökként szolgálnak a zajexpozíciós minták megértéséhez, a zajhotspotok azonosításához, valamint a zajkezelési és -csökkentési stratégiai tervek megfogalmazásához. A stratégiai zajtérképezés döntő szerepet játszik a várostervezésben, a környezeti hatásvizsgálatokban és a hatékony zajcsökkentési stratégiák kidolgozásában.

 

 Referenciáinkat - a teljesség igénye nélkül - a PROJEKTEK menüpont alatt találja!

 

 • Lakó-, köz-, valamint ipari épületek terem-, és épületakusztikai, zaj- és rezgésvédelmi méretezése. Épületek esetén a tervezés fázisában, mérések és szimulációk segítségével meghatározható az épületet érő rezgés. (pl. amikor elhalad a villamos, vonat az épület közvetlen környezetében). Cégünk szakemberei szükség esetén a várható rezgésszint és a Megrendelő igényével összhangban az épület statikai tervezőivel együttműködve kidolgoznak egy olyan, minden esetben egyedi alapozást amely csökkenti a várható rezgés mértékét.
 • Számos helyszínen elkerülhetetlen a folyamatos megfigyelés (pl. építkezés közben, új utak átadása után, repülőterek környezetében). A Vibrocomp Kft ezekben az esetekben elvégzi a telepített zajvédelmi monitoring rendszer tervezését, felszerelését és szükség esetén az üzemeltetését is.
 • A közlekedési zaj elleni védelem leghatásosabb formája a zajárnyékoló falak tervezése cégünk vállalja a zajárnyékoló falak tervezését minden tervszinten. (Az akusztikai tervezéstől a kiviteli tervig.) Cégünk ezen túl vállalja a passzív akusztikai védelem tervezését is.
 • Önkormányzatok részére készítjük a hosszú távú zajcsökkentést megalapozó stratégiai zajtérképet.
 • Ipari üzemek zajvédelmi vizsgálata. Csendesebb gépek fejlesztése. Szabadidő létesítményekből eredő zaj és rezgés mérése, előrebecslése. Zajvédelmi akciótervek készítése.